Gör dig redo att sortera!

Det är obligatoriskt att sortera ut matavfall.

1 januari 2023 blev det obligatoriskt för alla hushåll i Stockholm att sortera ut sitt matavfall.

 

Gör dig redo att sortera!

Det är styrelsen i bostadsrättsföreningen som ansvarar för att du som boende i huset kan sortera ut ditt matavfall. När vi har fått matavfallsinsamling i våra hus och du har fått ett startkitt till ditt kök, behöver du bara skapa en rutin för att sortera ut matavfallet. Du får påshållare och påsar av bostadsrättsförening. Att sortera matavfallet bidrar till mindre miljöpåverkan genom ökad produktion av förnybara bränslen och ekologisk gödsel till jordbruk. Tack vare ditt matavfall kommer vi närmare målet att göra Stockholm till en klimatsmart och fossilbränslefri stad. Självklart ger det störst effekt på miljön att inte slänga mat i onödan.

 

Våra bästa matavfallssorteringstips

Använd påshållaren! Den gör att påsen står luftigt vilket minskar risken för lukt och att påsen går sönder.Låt blött matavfall rinna av!Torka av stekfettet i pannan med hushållspapper och lägg det i matavfallspåsen.Torrskala exempelvis potatis och morötter direkt i påsen så blir påsen torrare.Låt kaffefiltret få droppa klart innan du lägger det i matavfallet.Fyll inte påsen för mycket. Det ska gå att rulla ihop den ordentligt.Byt påse ungefär var tredje dag. Om påsen blivit för blöt kan du använda dubbla påsar. Använd bara papperspåsarna, aldrig plast i någon form!

 

Var kommer matavfallet att tas om hand i brf Cepheus?

Styrelsen har påbörjat en ombyggnad av grovsoprummet på Kindstugatan 14. Rummet delas i ett soprum för vår restaurang Texas Longhorn och ett soprum för föreningen. I föreningens soprum kan du lämna matavfall och det som kan återvinnas.

Pappers- och plastförpackningarFärgat och ofärgat glasPlåtburkarTidningar.

__________________

 

Har du miljöfarligt avfall hemma?

Till exempel gamla batterier, färgburkar, nagellack, kemikalier, glödlampor, fett, sprayburkar och små elprodukter. Ta med avfallet och besök den mobila miljöstationen. Mobila miljöstationen är en lastbil som samlar in farligt avfall och stannar runt om i Stockholm på kvällar och helger. Skicka sms och bli påmind. På svoa.se/mobila finns info hur du anmäler dig för att få en påminnelse på sms när mobila miljöstationen är i ditt område

 

För 2023 gäller för Gamla stan Skeppsbron 13, vid återvinningsstationen

Tors 16 februari 20.15–20.45

Ons 3 maj 18.00–18.30

Tis 12 september 20.15–20.45

Ons 22 november 18.00–18.30

 

Grovavfall kan hämtas hemma hos dig som privatperson

På SVOA:s hemsida finns uppgift om entreprenörer som mot avgift hämtar grovavfall såsom möbler, textilier, husgeråd och elavfall hemma hos dig som privatperson. Kontakta en av dessa för att boka tid för hämtning. Grovavfall kan hämtas måndag till fredag. Avgifter kan tillkomma för trappor, felsorterat material och extratid. Företaget som hämtar avfallet fakturerar dig, faktureringsavgift får inte tas ut.

eller lämna själv

Du kan också själv lämna grovavfall på återvinningscentralen, till exempel på

Linta gårdsväg 16, vid Bromma flygplats.

Cedrdalsgatan 7, vid Roslagstull

Bussens väg 2, Enskede

 

Restavfall

Soprum för hushållssopor kommer tills vidare att finnas på

Köpmangatan 11 i portiken

Köpmangatan 9,7 och 5 på bottenvåningen i entrén

Kindstugatan 8 på bottenvåningen i entrén

Kindstugatan 10 i rum som nås från gården

Kindstugatan 14 i återvinningsrummet

 

Kindstugatan 6 saknar soprum

Kindstugatan 18 har soprum i källartrappan det stängs

Svartmangatan 11 har ett soprum som stängs

 

Styrelsen återkommer när vi erhållit kärl och påsar från Stockholm Vatten och Avfall AB