En liten text om vår gård, då och nu

Styrelsen har mottagit synpunkter på de åtgärder som fortlöpande genomförs. Vi uppmuntrar en öppen dialog och är tacksamma för att ni vänder er till oss vid synpunkter eller frågor. Det är glädjande att det finns ett engagemang i vår förening och för våra gemensamma ytor. Vår ambition är alltid att anlita etablerade och erfarna konsulter med intresse för kulturhistoriska byggnader och miljöer. Vi vänder oss enbart till de experter som tidigare anlitats och som känner ett uppriktigt ansvar för gårdens bevarande.

I korthet vet vi att en genomgripande sanering av kvarteret och gårdarna påbörjades 1936 på initiativ av Samfundet S:t Erik och under ledning av arkitekten Albin Stark och intendenten Gösta Selling. Tretton gårdshus revs under 1937 för att skapa en bättre boendemiljö med en stor och sammanhängande innergård. 

Trädgårdsarkitekterna Sven A. Hermelin och Inger Wedborn hade uppdraget att gestalta gården, som anlades 1938. Alla nyinflyttade hyresgäster fann därmed en oas i stenstaden - med en utformning som i sitt utförande kunde berätta om kvarterets historia med markeringar av gränser och nivåer med hjälp av murar och gångar.

Precis som människor växer och åldras gör även växterna detta, vilket medför en ständig förändring av trädgården, dess växtmaterial och funktioner. Barnen kunde sova ute i fria luften och senare hitta plats att leka på utomhus, när de blev större. Målet med den kulturhistoriska bostadsgården får dock aldrig förvanskas

Vår bostadsrättsförening bildades 1983. Ambitionerna för en grön, levande och kulturhistorisk intressant gemensam oas har följt med sedan 1938. Inventering av gården har alltså skett 1937, men även 1974 och 1999. Den senaste bekostades av Länsstyrelsen och utfördes av Sven A Hermelin Trädgårds- och Landskapsarkitekter AB dvs. samma arkitektkontor som planerade gården i samband med anläggandet 1938. Behov av upprustning av gården fanns 1999 och omfattande insatser behövdes för att trädgården skulle komma upp i nivå med den ursprungliga utformningen. Det finns därför ett program för underhåll och skötsel med tillhörande samt trädgårdskartor, ett grundligt och insiktsfullt dokument om 16 sidor. 

De senaste åren har behovet av en översyn återkommit. Ett träd blåste ner 2017 och ett annat var sjukt av ålder och behövde ersättas, fler platser för cyklar efterfrågades och växterna i några rabatter behövde förnyas. Uppdraget gick åter till firma Sven A. Hermelin och trädgårdsarkitekt Ann Fagerström Tronde, som utformade de förslag och arbetsbeskrivning som antogs till utförande av styrelsen våren 2018. De föreslagna åtgärderna håller nu på att genomföras av föreningens trädgårdsmästare Petra på firma Mark & Miljö. 

Styrelsen har mottagit synpunkter på de åtgärder som fortlöpande genomförs. Vi vill påpeka att vi enbart vänder oss till de experter som tidigare anlitats och som känner ett uppriktigt ansvar för gårdens bevarande. Alla förslag och synpunkter vägs mot det program vi har att följa för att på rätt sätt bevara vår trädgårdsanläggning. 

Styrelsens ambition är alltid att anlita etablerade och erfarna konsulter med intresse för kulturhistoriska byggnader och miljöer. När svaren inte redan finns i antagna handlingar ger vi dem förtroendet att komma med förslag på åtgärder. I avtal finns även överenskommelser med kringliggande fastigheter. Vi hoppas att alla medlemmar har förståelse och respekterar de fackkunskaper våra konsulter besitter. Styrelsen ansvarar och vårdar med hjälp av dessa specialister den gemensamma miljön för alla våra boende och andra hyresgäster.

 

Hör gärna av er om ni har några frågor med anledning av det pågående arbetet.